19th Ave New York, NY 95822, USA

Chocolademelk Kerst 2020

December is een feestelijke maand maar nu de temperaturen dalen en de dagen korter zijn zoekt men naar een verwenmoment. Voor velen is dat een mok warme chocolademelk en het liefst bij de open haard.

De afgelopen tijd zijn wij van Blindgetest druk bezig geweest met het toepassen van nieuwe manieren en technieken om smaaktesten af te nemen i.v.m. Corona. Zo kunnen we nu, maar ook in de toekomst op afstand testen afnemen zolang deze huidige situatie zich aanhoudt.

Voor deze smaaktest hebben we gekozen voor een product wat makkelijk voor te bereiden is en daarbij ook perfect past binnen deze feestelijke periode. Chocolademelk, waarbij we één A-merk en twee huismerken hebben gekozen:

  • Hot Chocolate Mix van Nestlé
  • Hot Choco van Albert Heijn
  • Hot Chocolate van Jumbo

In totaal hebben 93 panelleden zich aangemeld om deel te nemen aan deze test waarvoor hartelijk dank. De producten werden op afspraak opgehaald bij het Blindgetest onderzoekscentrum waarbij instructies werden meegegeven hoe de chocolademelk thuis te bereiden. Alle producten zijn voorbereid op basis van warm water i.p.v. melk,  volgens de instructie op de verpakking.

Aangezien Nestlé Hot Chocolate Mix een A-merk product is hebben we deze vergeleken met 2 andere huismerken namelijk Hot Choco van Albert Heijn en Hot Chocolate van Jumbo. Na het uitvoeren van de smaaktest, blijkt dat de Nestlé Hot Chocolate Mix het hoogste totaalcijfer kreeg. Dit betekent echter niet dat er geen verbeteringen aan het product mogelijk zijn. Daarnaast valt op dat de Nestlé Hot Chocolate Mix qua prijs veruit het duurste is.

Nestlé Hot Chocolate Mix
Prijs: € 3,35
Aantal: 440 gram bevat 20 porties

 

 

Prijs per 100  gram: € 0,76

Albert Heijn Hot Choco
Prijs: € 2,09
Aantal: 400 gram bevat 16 porties

 

 

Prijs per 100  gram: € 0,52

Jumbo Hot Chocolate
Prijs: € 1,92
Aantal: 400 gram bevat 20 porties

 

 

Prijs per 100  gram:€ 0,48

De resultaten

Uiterlijk: 

  • Wat betreft uiterlijk was er geen duidelijke voorkeur te zien tussen de 3 producten .
  • De kleur van de Hot Choco van Albert Heijn vonden onze panelleden wel te licht.

Smaak:

  • Op het gebied van smaak ging de voorkeur duidelijk naar Nestlé Chocolate Mix met een score van 6,29 ,gevolgd door Hot Choco van Albert Heijn met een score van 5,56. Hot Chocolate van Jumbo scoorde relatief laag met een score van 4,83.  De smaak werd allemaal beoordeeld op een schaal van 1 t/m 9.
  • De romigheid van alle drie de producten kreeg een onvoldoende, ook de dikte van de producten scoorde laag want ze werden allen als “te waterig” beschreven. Hier valt duidelijk verbetering te behalen.
  • Het is interessant om te zien dat alle panelleden de nasmaak niet zo lekker vonden. De meesten vonden de nasmaak niet vies noch lekker, maar er waren ook panelleden die de nasmaak als “muffig” of “chemisch” beschouwden. Nestlé Hot Chocolate Mix kreeg voor nasmaak een score van 5,94, Hot Choco van Albert Heijn een score van 5,28 en als laatste Hot Chocolate van Jumbo met een score van 4,93. Ook de nasmaak is beoordeel op een schaal van 1 t/m 9.

Geur:

  • De geur werd in het algemeen als prettig waargenomen. Toch was er een groep panelleden die de geur als niet lekker/vies beschouwden. Deze waarneming was grotendeels gericht op de Hot Choco van Albert Heijn en de Hot Chocolate van Jumbo. Nestlé Hot Chocolate Mix was wederom de winnaar op dit gebied met een score van 6,69. Hot Choco van Albert Heijn scoorde in dit geval een 5,71 en Hot Chocolate van Jumbo 5,39.
Eindoordeel

Al met al scoorde Nestlé Hot Chocolate Mix op alle criteria beter dan de andere twee producten. Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor aanpassingen aangezien de algehele score hoger kan uitvallen. Op het gebied van zoetheid, romigheid, dikte en hoeveelheid chocolade kunnen er nog verbeteringen doorgevoerd worden bij alle 3 de producten.

De twee huismerken scoorden lager in deze test. De Hot Choco van Albert Heijn werd vooral als te zoet beschouwd terwijl de Hot Chocolate van Jumbo juist niet zoet genoeg was. Bij alle drie producten is te zien dat  de hoeveelheid chocolade die er op dit moment in zit niet voldoet aan de normen van de panelleden. Ook gaven enkele panelleden aan dat de geur en smaak van de chocolademelk van Hot Choco van Albert Heijn als een beetje chemisch werd ervaren. Alle producten werden door alle panelleden als te waterig beschouwd.

Eindscore:

Hot Chocolate Mix Nestle: 6,66
Hot Choco Albert Heijn: 5,97
Hot Chocolate Jumbo: 5,42

Namens het Blindgetest team wensen wij iedereen fijne Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar!

Leave a comment